Головна » Журналістська діяльність

Регулярне розміщення матеріалів із ознаками замовності від виборчих штабів і практично повна відсутність авторських новин – так висвітлювали діяльність кандидатів у Президенти сумські онлайн-медіа у березні.

ІМІ промоніторив контент найбільших за аудиторією Інтернет-ЗМІ Сумської області з 1 по 7 березня, і проаналізував, як сумські онлайн-медіа висвітлюють діяльність кандидатів у Президенти України. Аналізувалися сайти Данкор онлайн, 0542.ua, Сумські дебати, Sumy.Today, The Sumy Post, RegioNews-Суми, Спецкор, Xpress, а також ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 150 | Додав: olexij | Дата: 28.03.2019

Більше ніж півтори сотні публікацій, які інформують про хід виборчого процесу і можуть допомогти жителям Сумщини зробити свій вибір, опублікували десять найпопулярніших сайтів області за п’ять тижнів.

Експерти ІМІ проаналізували, як сумські онлайн-медіа надають корисну для виборців інформацію. Ми оглянули контент найбільших за аудиторією Інтернет-ЗМІ Сумської області з 1 лютого по 10 березня. Аналізувалися сайти Данкор онлайн, 0542.ua, Сумські дебати, Sumy.Today, The Sumy Post, RegioNews-Суми, Спецкор, Xpress, а також ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 73 | Додав: olexij | Дата: 21.03.2019

Найбільш популярними темами у сумських новинних сайтів є кримінальні та надзвичайні події та ДТП, і навіть вибори не змінюють цієї тенденції.  Такими є результати моніторингу, проведеного представниками Інститутом масової інформації у лютому.

Моніторингом було охоплено п’ять найбільших за аудиторією сумських сайтів – Данкор онлайн, 0542.ua, Сумські дебати, SumyToday та The Sumy Post. Аналізувалася тематика усіх новин, які з’явилися у стрічці з 11 по 15 лютого, без врахування аналітичних статей, інтерв’ю, блогів та анонсів. Загалом було проаналізовано 859 новин.

Однозначним тематичним лідером є інформація про кримінальні, надзвичайні події та ДТП, а також їх подальший ро ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 74 | Додав: olexij | Дата: 01.03.2019

Одним з аргументів, який Росія намагається використати на свою користь у ситуації із захопленням наших військових катерів, є присутність на цих катерах співробітників СБУ. Досить дивний аргумент від держави, яка завжди включала «делегатів» від КГБ-ФСБ у будь-яку делегацію – хоч спортивну, хоч танцювальну. А тут – військові катери, які переганялися у зону дії Операції об’єднаних сил, однією з яких, наряду з із ЗСУ, Нацгвардією, прикордонниками, є і СБУ.

Але то таке, до подвійних стандартів нашого сусіда всі уже звикли, це навіть не дивує. Я ж хочу розказати історію, як мені неочікувано довелося грати роль СБУшника.

Було це багато років тому, коли функціонував так званий Єврорегіон «Ярославна», який складався із Сумської та Курської областей. Не знаю, можливо, формально він і досі існує. Тоді ж планувалися якісь спільні проекти, були регулярні обміни делегаціями різного рівня, аж до керівників областей. Щоправд ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 76 | Додав: olexij | Дата: 04.12.2018

Суди Сумської області під час розгляду справ, пов’язаних із доступом до публічної інформації, переважно стають на бік позивачів. Про це свідчать результати моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень.

Згідно з методологією моніторингу було проаналізовано 11 рішень, ухвалених судами Сумської області. Усі вони були винесені протягом 2018 року, і в усіх рішеннях суди повністю або частково задовольнили вимоги позивачів.

Левова частка винесених рішень – 9 з 11 – стосуються справи «Бурмич та інші проти України» («Affaire Burmych et autres c. Ukraine»), яка розглядалася Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ). Справу було розпочато ще у 2009 році відповідно до п’яти заяв проти України. Заявники скаржилися на невиконання або несвоєчасне виконання рішень національних судів, винесених на їхню користь. З того часу Європейський ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 69 | Додав: olexij | Дата: 19.07.2018

Про те, що офіційно цензура в Україні під забороною, знає кожен журналіст. Стаття 15 Конституції України містить речення, яке тішить своєю лаконічністю: «Цензура заборонена». Утім, так само кожен журналіст знає, що цензура в Україні існує. Й існувала завжди – більшою чи меншою мірою, змінюючи форми та масштаби, але існувала.

Мабуть, піком цензури в нашій державі були часи пізнього Кучми, коли темники Медведчука заполонили усі центральні ЗМІ. 

Аналогічною була ситуація і на Сумщині – за губернатора Володимира Щербаня навіть відносно незалежні ЗМІ не могли публікувати усе те, що бажали. Що там вже казати про комунальні медіа.

Під час студентської «революції на траві», коли сумським студентам вдалося відмінити насильницьке об’єднання трьох вузів, сюжети на сумських телеканалах просто вражали своєю кричущою заангажованістю. Саме тоді, у 2004 році, стався злам у свідомості людей, які на власні очі бач ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 348 | Додав: olexij | Дата: 07.09.2017

Особливий статус журналіста щодо доступу до інформації є одним із з найважливіших інструментів професії. Здійснюючи свою професійну діяльність, журналіст може користуватися можливостями не лише «Закону про доступ до публічної інформації», а і використовувати права та виконувати обов’язки, передбачені Законом України «Про інформацію» та Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

Журналіст зокрема має право:
- на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання інформації;
- відвідувати державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами;
- відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

Також законодавством передбачено ще цілу низку прав, які має можливість використовувати жу ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 53 | Додав: olexij | Дата: 05.08.2017

Кого в Україні можна офіційно вважати журналістом? Чи є ним працівник інтернет-видання? Чи можна віднести до журналістів блогерів та фрілансерів? Ці питання раз по разу виникають у медіасфері. 

Статус журналіста в силу специфічності професії передбачає широкий перелік прав, які надаються йому у зв’язку з професійною діяльністю. Але для того, щоб користуватися таким «розширеним» переліком прав, особа у багатьох ситуаціях має підтвердити свій статус журналіста.

Відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації» (ст.25) підтверджуючим документом може бути редакційне посвідчення  чи  інший документ,  виданий йому редакцією друкованого засобу масової інформації. У цьому ж законі стверджується, що професійна належність журналіста може підтверджуватися документом, виданим професійним об’єднанням журналістів (Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Національна медіа-профспілка ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 267 | Додав: olexij | Дата: 25.07.2017

Тема роздержавлення комунальних ЗМІ протягом останніх 10-15 років регулярно звучить в Україні. Звучить у першу чергу тому, що існування державних чи комунальних ЗМІ є нонсенсом для демократичних країн.

Феномен комунальної преси в Україні сягає майже на сто років у минуле – коли в 30-ті роки двадцятого століття почали видаватися так звані «районки». Їхнім завданням від самого початку було не інформування населення, а пропаганда ідеології правлячої партії та втілення курсу влади.

З набуттям Україною незалежності місцева преса здебільшого так і залишалася комунальною, тобто підпорядковувалася районним адміністраціям та радам. І, відповідно, пропагувала владний курс. Практично нічого не змінилося і після майдану 2004 року. Більшість редакторів комунальних видань продовжили за звичкою служити черговій владі, лише змінюючи на сторінках фото чергових «очільників». Вони так і не зуміли (або не захотіли) змінюватися, тож міняти с ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 244 | Додав: olexij | Дата: 25.07.2017

Останніми роками погрози журналістам стали одним із трендів медіасфери. Представникам ЗМІ погрожують регулярно і системно, і ця проблема не є виключно українською.

Згідно оприлюднених у квітні результатів дослідження Ради Європи, інтернет-цькування і погрози є проблемами, з якими найчастіше стикаються журналісти європейських країн.

Так, найгострішою проблемою 69% опитаних журналістів вказали психологічний тиск, який на них здійснюється, – це враховуючи шантаж, погрози, наклепи та образи. При цьому мінімум третина журналістів стикнулися з тиском за останні три роки роботи.

Окрім того, 53% респондентів включили до списку проблем, з якими вони стикаються під час виконання професійних обов’язків, інтернет-цькування. Також серед основних перешкод роботі 50% журналістів назвали залякування, 46% - погрози застосування фізичної сили, 43% - шантаж з боку політичних груп, 39 ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 399 | Додав: olexij | Дата: 19.07.2017

« 1 2 3 4 »