Головна » 2014 » Листопад » 25 » Вибори-2014: аналіз електорального поля Сумщини
09:46
Вибори-2014: аналіз електорального поля Сумщини

Проводити порівняльний аналіз результатів виборів 2012 і 2014 року досить складно. Адже, не дивлячись на те, що минуло лише два роки, система основних політичних гравців в Україні змінилася кардинально. Зникли або майже зникли з серйозних розкладів політичні сили, позиції яких здавалися непохитними – Партія регіонів і «Батьківщина». Натомість абсолютно нізвідки виникли нові партії з досить великою електоральною підтримкою: Блок Петра Порошенка, «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка. І навіть партії, які не пройшли до парламенту – Компартія, «Заступ», «Свобода» – отримали немалу кількість голосів виборців, які хоча формально і є «втраченими», здатні показати тенденції і настрої виборців.

Електоральні карти голосування в Сумській області, як і в цілому по країні, протягом 2007-2012 років створювали ілюзію, що в Україні формується стійка двопартійна система. Що, власне, є типовим для нормального парламентського суспільства.

Регіони підтримки тих чи інших політичних сил (а на президентських виборах – їх лідерів) принципово не зменшувалися. Можна було спостерігати певне «перетікання» голосів від однієї партії до іншої – наприклад, від «Нашої України» до «Батьківщини», а також доволі незначне (у межах одного-двох районів) «відвойовування» позицій проросійськими партіями у проукраїнських – Партії регіонів і комуністів у «Батьківщини» та інших.

Події ж зими 2013-14 років і подальше переформатування політичного сектору України призвели і до повного переформатування електоральних карт. На перший погляд, карти 2012 і 2014 років взагалі не мають нічого спільного. Проте більш прискіпливий погляд дозволяє зробити кілька висновків, як мінімум, попередніх.

«Батьківщина», яка довго утримувала свої позиції в області і перемагала на двох третинах виборчих дільниць, очікувано втратила свої позиції. Перемога «Батьківщини» на кількох сільських дільницях центральних районів Сумщини, які були раніше електоральною базою цієї політсили, свідчить скоріше про певну інерційність симпатій виборців.

А от десяток дільниць, виграних у абсолютно нетиповому для «Батьківщини» Серединобудському районі, є наслідком зовсім інших процесів. Чотири партії – Опозиційний блок, «Сильна Україна», Компартія і «Заступ» – «розтягнули» голоси переважно проросійськи налаштованих виборців цього найпівнічнішого району, що дало змогу «Батьківщині» вийти у відносні лідери в деяких селах.

Як можна бачити з карти, електоральне поле «Батьківщини» поділили між собою Блок Петра Порошенка і «Народний фронт». Причому перемішаність дільниць, де ці дві сили отримали перевагу, дуже схожа на ситуацію 2007 року, коли були перемішані дільниці, переможні для Блоку Юлії Тимошенко і «Нашої України – Народної Самооборони». Це показник того, що дві партії «тісняться» на одному електоральному полі і, як наслідок, комусь із двох доведеться «потіснитися».

Партія Президента, крім того, забрала значну частину поля Партії регіонів, перемігши на дільницях, де раніше «царювала» остання. Таку тенденцію можна бачити на півдні області – у Великописарівському і Охтирському районах, але найбільш яскраво це можна спостерігати у 159-му виборчому окрузі – у Глухівському, Шосткинському і Ямпільському районах.

Це можна пояснити місцевим фактором – «господарем Глухова» депутатом Андрієм Деркачем, який за свою політичну кар’єру змінив чимало партій і продовжує це робити. Якщо на виборах 2012 року він представляв Партію регіонів, то у 2014 році, хоча й балотувався як самовисуванець, позиціонував себе як людина з команди Президента. А велика частина виборців цього округу, які підтримують Андрія Деркача, готові голосувати за будь-яку політсилу, назва якої стоятиме поряд з прізвищем «короля півночі Сумщини».

Ще одна відносно нова сила, яку два роки тому ще ніхто не враховував у жодних розкладах – Радикальна партія Олега Ляшка. Отримавши непоганий результат майже по всій області (крім півночі), радикали найбільше відзначилися на півдні області, перемігши на більшості сільських дільниць 162-го округу.

Підтримка у партії Ляшка переважно сільська – він майже нічого не виграв у райцентрах півдня – Охтирці, Лебедині, Тростянці. Проте загрози для цієї партії лежать не в географічній невизначеності електорального поля, а у «вузькості» електоральної ніші – на відміну від Росії, в Україні «ніша Жириновського» завжди була неширокою, тож успіх популістської Радикальної партії скоріш за все, є тимчасовим. У цьому контексті можна згадати ПСПУ Наталії Вітренко, яка мала значну, але дуже недовгу підтримку виборців Сумщини.

На Сумщині райони півночі (Серединобудський, Ямпільський), північного сходу (Путивльський, Глухівський) і південного сходу (Великописарівський) традиційно голосують за проросійські сили. Пов’язано це частково з етнічним складом цих регіонів, частково – з розташуванням вздовж кордону з Російською Федерацією. 

До останніх виборів ці райони традиційно голосували на парламентських виборах за Партію регіонів. Після переформатування політичної палітри очікувалося, що голоси названих районів перейдуть у 2014 році до Опозиційного блоку та партії «Сильна Україна». Частково це так і сталося, проте досить велику частину голосів забрала також партія «Заступ». А у Путивльському районі «Заступ» переміг на більшості території.

Комуністична партія України, яка вперше в історії країни не потрапила до парламенту, також отримала перемогу на ряді дільниць проросійської частини Сумщини. Цікаво, що комуністи продовжують демонструвати певну тенденцію, характерну, як мінімум, для нашої області – вони постійно «змінюють» переможні дільниці. Тобто виборці, які під час якихось виборів голосують за Компартію, на наступних як правило голосують за інші політсили, натомість Компартію підтримують вже інші дільниці. Можливо, це пов’язано з покладанням певних сподівань на цю партію і подальшим розчаруванням виборців після нереалізації цих надій.

Загалом, зрозуміло, що наступні кілька виборчих кампаній електоральна карта Сумської області зазнає суттєвих змін. Відбудеться певна стабілізація, частина партій зникне з поля, інші поглинуть території, що звільнилися. Відбудеться процес, певною мірою схожий на події після 2004 року, проте глибший і потужніший. У результаті на електоральному полі як Сумщини, так і України загалом, знову переважатимуть дві-три партії. Проте прогнозувати, які саме це будуть партії, на даному етапі ще зарано.

 

Олексій Захарченко

Категорія: Електоральні карти | Переглядів: 260 | Додав: olexij | Теги: електоральна географія | Рейтинг: 0.0/0