Головна » 2014 » Травень » 23 » Місцеві вибори під контролем громадськості
16:53
Місцеві вибори під контролем громадськості

У середу, 22 травня, у Сумському прес-клубі відбулося засідання круглого столу на тему «Місцеві вибори: за якими правилами граємо і які перспективи з цього вимальовуються?» Обговорити нагальну проблему зібралися депутат Роменської районної ради, керівник Роменської міськрайонної ГО «Майдан» Олександр Біловол, голова Сумського міського відділення Комітету виборців України Олексій Захарченко, координатори ГО «Автомайдан-Суми» Микола Маринич і Володимир Рудика, координатор руху «За чесні вибори» Олександр Такул.

Першим до слова запросили Олександра Біловола. Депутат розповів про нинішні вибори міського голови у Ромнах, охарактеризувавши їх як «вибори 70-х», адже більшість кандидатів на пост очільника міста – люди 1971-1973років народження.

Він відзначив, що, учасникам місцевої передвиборної  кампанії не вдалося втриматися від спокуси застосувати технології, що  не відповідають Закону про вибору, в.ч. і так званого адмінресурсу. Та це, на його думку, скоріш, грає проти цих кандидатів, ніж додає їм симпатій. Через це найбільше шансів перемогти, вважає Олександр Біловол, у Сергія Салатуна,  генерального директора ВТКП «Роменський меблевий комбінат».

Щодо президентських виборів, то Біловол навів такий приклад: на нещодавню зустріч із Петром Порошенком у Ромнах прийшло близько 5-7 тисяч людей, а з Юлією Тимошенко – близько тисячі. «Роменщина таким чином, можна сказати, вже зробила свій вибір», – підсумував Олександр Біловол.

Олексій Захарченко (КВУ) проаналізував хід передвиборчих баталій між кандидатами на посаду мерів  в Охтирці і Сумах. За його словами, в Охтирці основною формою роботи кандидатів є зустрічі з виборцями,  і зовсім відсутні факти  антипіару. Результат виборів там передбачуваний, вважає він, бо один з двох головних претендентів член партії «Батьківщина», а інший – регіонал.

А от у Сумах виборча кампанія мера відбувається далеко не за європейськими стандартами, відзначив О.Захарченко Чим ближче день виборів, тим більше з’являється агітаційних матеріалів конкурентів один проти одного. Нинішнє протистояння між кандидатом Олександром Лисенком і екс-мером Геннадієм Мінаєвим, який агітує за Анатолія Жука,  унеможливлює будь-яку подальшу співпрацю в місті політичних сил, які вони представляють.  Хто б з кандидатів не переміг, Лисенко чи Жук, він отримає значну деструктивну опозицію, яка заважатиме нормальному виконанню його обов’язків як мера, впевнений Олексій Захарченко.

Додамо, що саме ця обставина, мабуть, і не дає комусь з цих кандидатів очолити перегони, симпатії більшості сумчан зараз на боці позапартійного Сергія Клочка.

Микола Маринич («Автомайдан-Суми») розповів про акцію, проведену активістами Сумського автомайдану, що проходила під девізом: «Вибори, а не змова!» На втілення такого задуму їх спонукали, сказав він,  сумчани, які хотіли більше знати про всіх кандидатів в мери. Суть акції в тому, що ймовірні очільники міста підлягали неочікуваному опитуванню, і мали відповідати на запитання без будь-якої попередньої підготовки. Усі їх відповіді фіксувалися на аудіоносіях і нині викладені у вільному доступі в мережі Інтернет. Ознайомитися із ними можна на сторінці «Автомайдан-Суми» в соціальних мережах або на сайті «Любимые Сумы» 

Серед питань до кандидатів, відзначив Микола Маринич, найбільше цікавили сумчан вартість передвиборчих кампаній, доля Сумського аеропорту, ЖКХ, вартість проїзду в маршрутках. Володимир Рудика, додав, що явних лідерів чи аутсайдерів у передвиборчій гонці в обласному центрі немає. На його думку, просто  є люди «розкручені» і «нерозкручені», адже усі кандидати мають бачення розвитку міста і реальні проекти.  

У день виборів активісти «Автомайдану-Суми» будуть співпрацювати з громадськими організаціями, працівниками силових структур, журналістами та юристами аби не допустити порушень на дільницях та допомогати розвозити після завершення виборів бюлетені з дільниць до територіальних комісій. Також Володимир Рудика повідомив, що  у суботу, 24 травня, о пів на десяту відбудеться координаційний автопробіг «За єдину Україну», який має мобілізувати сумчан взяти участь у виборах.

Олександр Такул (рух «За чесні вибори») наголосив на тому, що очільником районного, обласного центру чи то усієї країни має бути перш за все політик і фахівець своєї справи. Що ж до роботи руху «За чесні вибори» в день голосування, то цього року контроль за виборчим процесом та інформування про його перебіг здійснюватиметься з трьох сторін: співпраця з радіостанцією «Слобода FM», патрулювання учасниками автомайдану виборчих дільниць та спільна із силовими структурами охорона виборчих дільниць.

 

Іван Бондаренко, Xpress

Категорія: Експертно-громадська діяльність | Переглядів: 163 | Додав: olexij | Теги: КВУ | Рейтинг: 0.0/0