Головна » 2017 » Липень » 25

Кого в Україні можна офіційно вважати журналістом? Чи є ним працівник інтернет-видання? Чи можна віднести до журналістів блогерів та фрілансерів? Ці питання раз по разу виникають у медіасфері. 

Статус журналіста в силу специфічності професії передбачає широкий перелік прав, які надаються йому у зв’язку з професійною діяльністю. Але для того, щоб користуватися таким «розширеним» переліком прав, особа у багатьох ситуаціях має підтвердити свій статус журналіста.

Відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації» (ст.25) підтверджуючим документом може бути редакційне посвідчення  чи  інший документ,  виданий йому редакцією друкованого засобу масової інформації. У цьому ж законі стверджується, що професійна належність журналіста може підтверджуватися документом, виданим професійним об’єднанням журналістів (Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Національна медіа-профспілка ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 269 | Додав: olexij | Дата: 25.07.2017

Тема роздержавлення комунальних ЗМІ протягом останніх 10-15 років регулярно звучить в Україні. Звучить у першу чергу тому, що існування державних чи комунальних ЗМІ є нонсенсом для демократичних країн.

Феномен комунальної преси в Україні сягає майже на сто років у минуле – коли в 30-ті роки двадцятого століття почали видаватися так звані «районки». Їхнім завданням від самого початку було не інформування населення, а пропаганда ідеології правлячої партії та втілення курсу влади.

З набуттям Україною незалежності місцева преса здебільшого так і залишалася комунальною, тобто підпорядковувалася районним адміністраціям та радам. І, відповідно, пропагувала владний курс. Практично нічого не змінилося і після майдану 2004 року. Більшість редакторів комунальних видань продовжили за звичкою служити черговій владі, лише змінюючи на сторінках фото чергових «очільників». Вони так і не зуміли (або не захотіли) змінюватися, тож міняти с ... Читати далі »

Категорія: Журналістська діяльність | Переглядів: 245 | Додав: olexij | Дата: 25.07.2017