Головна » 2017 » Червень » 12 » У Сумах обговорили активність парламентських та непарламентських партій
16:27
У Сумах обговорили активність парламентських та непарламентських партій

Чому останнім часом партії активізували свою роботу з виборцями? Які партії змагаються на виборах в об’єднані територіальні громади? Чи довіряють жителі Сумщини політикам? Про все це та навіть більше партійці, громадські активісти, експерти та журналісти говорили під час публічної дискусії «Парламентські партії vs виборці. Як знайти спільну мову на локальному рівні?», яка пройшла 30 травня в Сумах.

Під час публічної дискусії громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній представила висновки щодо активності роботи парламентських партій цього регіону. Аналіз базується на дослідженні їхнього представництва в органах місцевого самоврядування, роботи місцевих осередків, присутності в інформаційному просторі.

Так, за словами представниці ОПОРИ, у Сумській області за місця в органах місцевого самоврядування громад успішно боряться Аграрна партія, ВО «Батьківщина», БПП «Солідарність». Так само ці партії присутні в інформаційному просторі, особливо Аграрна партія. Представники цієї політичної сили проводять численні зустрічі в селах, інформаційні намети партії стоять на центральних вулицях як обласного, так і районних центрів.

Андріана Костенко, кандидат політичних наук, представила аналіз присутності політичних партій в інформаційному просторі Сумщини. Також вона відстежила роботу цих партій із виборцями, зокрема що стосується роботи партійних приймалень.

«Політичні партії, які не представлені у Верховній Раді, намагаються отримати політичні дивіденди знизу, тобто знайти собі прихильників в об’єднаних громадах. Тим самим вони хочуть отримати депутатські мандати в міських, сільських та селищних радах, і таким чином переходити на вищий рівень. Звичайно, діяльність їх зумовлена процесами децентралізації», - зазначила Костенко.

Голова Сумського міського відділення «Комітету виборців України» Олексій Захарченко представив аналіз політичної ситуації в Сумській області в розрізі парламентських виборів 2006, 2007, 2012 та 2014 років. Також він продемонстрував, яким чином партії представлені в інформаційному просторі Сумщини.

Цікавим стало обговорення принципів партійного будівництва в Україні та таких негативних, але поширених явищ, як «партії-одноденки», «партії на продаж», «партії імені лідера». У результаті обговорення учасники прийшли до висновку, що партії майже не працюють між виборами, забувають свої обіцянки одразу після них, а реальну роботу демонструють тільки нові проекти, які намагаються готувати електоральну базу до виборів і прагнуть пройти до парламенту.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

ОПОРА

Категорія: Експертно-громадська діяльність | Переглядів: 215 | Додав: olexij | Теги: КВУ, опора | Рейтинг: 0.0/0