Головна » 2016 » Листопад » 1 » Заможні та не дуже полтавські депутати-мажоритарники
21:13
Заможні та не дуже полтавські депутати-мажоритарники

Подання електронних декларацій за 2015 рік, термін якого сплив для осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, змусило полтавських нардепів-мажоритарників задекларувати свої статки. У всякому разі, більшість із них, – на сайті Єдиного державного реєстру декларацій присутні декларації шістьох з восьми мажоритарних обранців Полтавщини. Декларації Руслана Богдана і Костянтина Іщейкіна станом на 31 жовтня виявити не вдалося.

Ми вирішили проаналізувати статки депутатів за кількома основними критеріями: нерухоме майно, земля, автомобілі, офіційний прибуток родини за минулий рік і накопичені кошти готівкою та на рахунках у банках.

Однозначним лідером із володіння нерухомим майном є Олег Кулініч з депутатської групи «Партія «Відродження». Він задекларував п’ять квартир і будинків загальною площею 1 275 м2. Він же є і найбільшим «латифундистом» серед полтавських депутатів – у власності нардепа перебуває 73 140 м2 землі – у десять разів більше, ніж у найближчого конкурента.

При цьому два депутата з Полтавщини згідно декларацій взагалі не мають земельних володінь – Костянтин Жеваго і Сергій Каплін.

Що ж стосується автомобілів, то тут полтавські депутати особливою розкішшю не вражають: жоден з них не задекларував більше двох автівок. Найдорожче авто задекларував Олег Кулініч – Volkswagen Toureg. Двоє – Андрій Река (фракція «Народний фронт») і Сергій Каплін (фракція «Блок Петра Порошенка») – вказали, що мають у володінні по одному автомобілю, а позафракційний Костянтин Жеваго власного транспорту взагалі не має.

Лідирує Олег Кулініч і за рівнем річного прибутку родини. Згідно декларації, його сім’я заробила протягом 2015 року більше 17 мільйонів гривень. Також «мільйонерами» є Юрій Шаповалов з групи «Воля народу» (більше 4 мільйонів гривень) і Костянтин Жеваго (3 мільйони 800 тисяч).

Вражає Юрій Шаповалов і особистими грошовими заощадженнями. Так, згідно поданої декларації, депутат зберігає вдома готівкою 1 мільйон 900 тисяч доларів і 900 тисяч гривень. Дещо поступається йому Олег Кулініч із 17 мільйонами гривень готівки.

Є досить цікаві моменти й у інших пунктах декларацій. Так, наприклад, Юрій Шаповалов задекларував чотири причепа. Олег Кулініч – меблі на 700 тисяч гривень і одяг на 300 тисяч гривень. Костянтин Жеваго – 10 годинників, а Юрій Бублик – мисливський карабін, мисливську гладкоствольну рушницю і козацьку бойову шаблю.

Загалом рейтинг статків полтавських депутатів-мажоритарників виглядає наступним чином:

Олег Кулініч (депутатська група «Партія «Відродження») – 29 балів
Юрій Шаповалов (група «Воля народу»)  – 21 бал
Юрій Бублик (фракція «Блок Петра Порошенка») – 19 балів
Костянтин Жеваго (позафракційний) – 14 балів
Андрій Река (фракція «Народний фронт») – 11 балів
Сергій Каплін (фракція «Блок Петра Порошенка») – 10 балів

Олексій Захарченко, Бюро аналізу політики

Категорія: Експертно-громадська діяльність | Переглядів: 198 | Додав: olexij | Теги: Полтава, Е-декларування | Рейтинг: 0.0/0