Головна » 2014 » Листопад » 20 » Партія Олега Ляшка: радикальний старт нізвідки
17:43
Партія Олега Ляшка: радикальний старт нізвідки

Олег Ляшко зі своєю Радикальною партією продемонстрували у 2014 році стрімкий злет електоральних симпатій. Насправді, дуже сумнівно, щоб такий злет був викликаний набуттям стійкого електорату – адже ні реальних досягнень, ні навіть реальної програми ця партія (поки?) не має.

Скоріше, такий стрімкий злет – результат співпадіння зацікавленості виборців бачити нові обличчя у політиці і популістської виборчої кампанії Олега Ляшка. Насправді, практика виборів в Україні показує, що популістські проекти довго не живуть. Термін їх перебування у верхньому ешелоні великої політики визначається харизматичністю лідера, проте навіть найбільш талановиті політики-популісти все одно завершують кар’єру разом зі своїми проектами.

Ще два роки тому Радикальна партія набрала на виборах в Україні лише 1,08%, що за прохідного бар’єру у 5% означало повний провал. Партія набрала навіть менше, ніж «мертва» на той час «Наша Україна». Результат радикалів на Сумщині нічим не відрізнявся від середньоукраїнського – 0,93% і підсумкове восьме місце.

Всього лише за два роки політичний проект Олега Ляшка впевнено проходить до парламенту, набравши 7,44% по Україні і аж 10,61% – в Сумській області. Якщо в 2012 році за партію Ляшка на Сумщині проголосували менше п’яти тисяч виборців, то в 2014 – 52 тисячі. Електорат зріс у десять з половиною разів, і це при тому, що явка була меншою.

Якщо подивитися на електоральну карту підтримки Радикальної партії в Сумській області, можна побачити, що вона не є прив’язаною до конкретного регіону області. Його підтримали три чверті районів Сумщини, включно з деякими проросійськими (Шосткинський, Великописарівський, частини Путивльського і Глухівського). Вочевидь однозначно програшним районом на Сумщині для партії Ляшка виявився лише Серединобудський.

Утім, найбільша підтримка його партії сконцентрувалася на півдні області (Охтирський, Тростянецький, Лебединський райони) і на заході (Конотопський і Роменський райони). Не дивно, що в округах 161 (центр – м.Ромни) і 162 (центр – м.Охтирка) Радикальна партія посіла відповідно третє і друге місця.

Найбільш вражаючою є динаміка зростання результату радикалів у 162-му окрузі. На виборах 2012 року в окрузі за цю політсилу проголосував 791 виборець, а через два роки – 14 тисяч. Майже у двадцять разів більше.

На даний момент ця підтримка є авансом. І якщо дії Ляшка в парламенті не виправдають очікувань виборців, що віддали за нього голоси, він їх втратить ще швидше, ніж набрав. Виборча історія таких партій, як Прогресивні соціалісти і «Свобода», це яскраво підтверджує.

 

Олексій Захарченко

Категорія: Електоральні карти | Переглядів: 190 | Додав: olexij | Теги: електоральна географія | Рейтинг: 0.0/0